Ганев: Топлофикациите третират хората като закрепостени към услугите им
Ганев: Топлофикациите третират хората като закрепостени към услугите им / netinfo
В най-близко бъдеще администрацията на омбудсмана на България Гиньо Ганев ще излезе с декларация във връзка с работата на топлофикационните дружества и фирмите за топлинно счетоводство. Това посочи в предаването „Денят” на Дарик радио г-н Ганев, като заяви, че все още топлофикационните дружества третират хората като закрепостени.

Ето какво мнение изрази в ефира на Дарик Гиньо Ганев:

„Топлофикационните дружества продължават да третират гражданите като закрепостени към техните услуги. Гражданите наистина нямат право да избират, има такива, които са се отказали от определени услуги, и ги заплащат по сметките на топлофикацията въпреки това. Изравнителните сметки се получават със съдържания, които са неразбираеми. Казват сега, че ще подобрят това съдържани, но не може така да бъде – липсва необходимият диалог между фирмите за топлинно счетоводство и топлофикационните дружества. Те не правят достатъчно информационни кампании, за да могат гражданите да разберат точно за какво иде реч, не се упражнява от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) един ефективен контрол. Даваме ли си сметка защо се увеличават цените. Винаги ще намерите едно сладкодумие в самите топлофикационни дружества и във фирмите за топлинно счетоводство, но това не е достатъчно. Не може хората, които ползват все по-малко топлофикационните услуги, ограничават се доброволно, да плащат сметки, които не могат да бъдат разбрани”.

Гиньо Ганев се обяви още и против тримесечното отчитане на сметките за ток, като заяви, че очаква в близките седмици решение по въпроса.