Французин и немец ще застават начело на EADS на ротационен принцип
Французин и немец ще застават начело на EADS на ротационен принцип / снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози обяви в Тулуза, че председателският пост на управителния съвет на Европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS (ЕАДС) вече ще се заема на ротационен принцип от един французин и от един германец, като така ще се смени досегашната система на съпредседателство.

Според споразумението, което бе обявено днес, президент ще на групата ще бъде само германецът Рюдигер Грубе, като досега същият пост се заемаше и от французина Арно Лагардер.

Лагардер,"ако поиска", ще поеме президентството на компанията, след като изтече сегашният петгодишен мандат на Грубе или след четири години, заяви Саркози в централата на Airbus („Еърбъс”) в Тулуза в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел, пише БТА.

Френският президент изрази задоволство от договорената нова организация на управление на европейската авиационна и отбранителна група и допълни:"Нямаме право да бъдем разединени"по този въпрос, по който Париж и Берлин трябваше да преодолеят сериозните си разногласия, отбелязва Франс прес.

Според новата организация германецът Томас Ендерс, който в момента е германският съпрезидент на EADS, ще бъде президент на Airbus, а французинът Луи Галоа ще остане единственият изпълнителен президент на EADS.