Финансовият министър нито похвали, нито разкритикува данък вредни храни
Финансовият министър нито похвали, нито разкритикува данък вредни храни / снимка: БГНЕС
Финансовият министър нито похвали, нито разкритикува данък "вредни храни"
82415
Финансовият министър нито похвали, нито разкритикува данък "вредни храни"
  • Финансовият министър нито похвали, нито разкритикува данък "вредни храни"

Финансовият министър Владислав Горанов отказа да похвали или разкритикува идеята на здравното министерство за въвеждане на данък върху вредните храни.

Горанов обясни, че целите на такъв законопроект са добри, но Финансовото министерство ще има ясна позиция едва, след като се запознае с конкретните текстове, обхвата и механизма на облагане, както и анализ на очакваните ефекти.

"Ако от закона няма постъпления, значи, че той е изпълнил целите си и изхвърлил от пазара това, което се разбира като вредно, според медицинските стандарти. Вярвам, че храните с определени доказани вредни съставки трябва по някакъв начин да бъдат ограничени като консумация и предлагане, особено към децата. Целите на закона са по принцип добри. Темата с фалитите е малко пресилена, но тя няма как да бъде трезво оценена без конкретния обхват на облагане, механизмите, ставките", допълни Горанов.

"Чуха се много коментари за и против. Аз към днешна дата ще си запазя правото да не изразя окончателна позиция, тъй като нямам пред себи си законопроекта, вероятно и информационната кампания, която Москов води, е именно, за да намери най-правилното и балансирано решение в тази посока", допълни министърът.