Фич понижи кредитния рейтинг на Русия
Фич понижи кредитния рейтинг на Русия / снимка: БГНЕС, архив

Международната рейтингова агенция "Фич" /Fitch/ понижи вчера дългосрочния суверенен рейтинг на Русия в чуждестранна и национална валута с една степен, от "BBB" /латински букви/ на "ВВВ-" /латински букви/ с "негативна" перспектива. Това се съобщава в разпространено вчера прессъобщение на рейтинговата агенция, цитирано от ТАСС.

Краткосрочният рейтинг в чуждестранна валута е потвърден на равнище "F3", а "таванът" за рейтинга на страната е понижен от "BBB на "ВВВ-" с "негативна" перспектива.

"ВВВ-" е най-ниският рейтинг в категорията, която инвеститорите определят като "инвестиционна". Следващата степен по методологията на "Фич" "BB+" вече се смята за "спекулативно" равнище, посочва ТАСС.

Както се отбелязва в изявлението на "Фич", понижението на руския рейтинг е свързано с рязкото влошаване на перспективите пред икономическото развитие на страната в сравнение с 2014 г. на фона на спада в цените на нефта, понижението в курса на рублата и по-високите лихвени проценти. "Санкциите на Запада, които бяха въведени за пръв път през март 2014 г., продължават да оказват натиск върху икономиката, блокирайки достъпа на руски компании и банки до външен капиталов пазар", посочва агенцията.

Експертите от "Фич" прогнозират, че тази година брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие с 4 процента, докато по-рано се предполагаше, че свиването ще е общо 1,5 процента. По прогнози на агенцията растежът на руската икономика няма да се възобнови по-рано от 2017 г. Както отбелязва "Фич", през тази година инфлацията в Русия ще бъде 8,5 процента.

"Международните резерви на Руската федерация намаляха по-силно от прогнозираното и продължават да намаляват. Ускореният преход към плаващ валутен курс е спрял намаляването на резервите, но в края на 2014 г. те са възлизали на по-малко от 390 милиарда долара - с повече от 120 млрд. долара по-малко, отколкото в края на 2013 г., което е по-лошо от предишните ни прогнози", се казва в изявлението на агенцията.

"Обезценяването на рублата, колебанията на фондовия пазар и рязкото повишение на лихвите от 10 на 17 процента нанесоха сериозен удар по банковия сектор", посочва "Фич". Според агенцията руските власти са предприели своевременни мерки за подкрепа на финансовия сектор.

"Стандард енд Пуърс" /Standard & Poor's/ запазва суверенния рейтинг на Русия на равнище "ВВВ-" с "негативна" перспектива. Рейтингът на федерацията според "Мудис" /Moody's/ е "Baa2", също с негативна перспектива, допълва ТАСС.

Източник: БТА