Фернандез-Ансола: Румънската икономика се приближава към неравновесие
Фернандез-Ансола: Румънската икономика се приближава към неравновесие / netinfo

Румънската икономика "се държи много добре", но не е изключено неравновесие, свързано с увеличаването на дефицита по баланса на текущите сметки и с риска от повишаване на инфлацията, посочи представителят на Международния валутен фонд в Букурещ Хуан Жозе Фернандез-Ансола, цитиран от АФП.

Румънската икономика има много високо равнище на растеж, но тя функционира под своя капацитет и се приближава до неравновесие, каза на пресконференция представителят на МВФ.

Мисия на МВФ се очаква да пристигне в Букурещ следващата седмица за годишен доклад за оценка на румънската икономика, отбелязва АФП.

Фернандез-Ансола изтъкна, че дефицитът по текущите сметки ще се установи на 12 процента от брутния вътрешен продукт през 2007 г. срещу 10 процента през 2006 г., докато инфлацията ще надхвърли поставената от Централната банка цел за 4 процента.

МВФ разчита, според предварителни данни, на икономически растеж от 6,5 процента през 2007 г. , което е по-ниско от предишната година, когато икономическият растеж надхвърли 7,5 процента.

С цел поддържане на инфлацията под контрол, представителят на МВФ препоръча на румънските власти да координират своята фискална и монетарна политика.

Букурещ и МВФ прекратиха през 2005 г. стендбай споразумение, скрючено през 2004 г., след като не успяха да се споразумеят за нивото на бюджетния дефицит.