Еърбъс и Юбер разработват услуга за споделен въздушен транспорт
Еърбъс и Юбер разработват услуга за споделен въздушен транспорт / Guliver/Getty Images

"Еърбъс" и "Юбер" разработват глобална алтернатива на въздушни пътувания, съобщи АФП. Пробни полети с хеликоптер ще започнат този четвъртък при откриването на американския фестивал за независимо кино "Сънденс".

Новото звено от разработчици на европейския производител на въздухоплавателни съдове, което работи в Силиконовата долина, "ще работи съвместно с компанията за наземни пътувания "Юбер" за въвеждането на поръчкова транспортна услуга", се казва в комюнике на "Еърбъс".

То ще включва превоз с моделите хеликоптери H125 и H130, като цените на услугите още не са ясни. Целта е "нов бизнес модел за пилотите на хеликоптери, който да позволи достъп до повече потребители".

Тазгодишният фестивал "Сънденс", който ще бъде открит в щата Юта тази седмица, ще е първата възможност за "оценка на търсенето и предпочитанията на потребителите", добави говорител на "Еърбъс".

Услугата за автопревоза "Юбер" е достъпна чрез мобилно приложение в стотици градове в 68 държави по света. Осъществяването на транспортна услуга от частни шофьори, които не преминават през регулацията на таксиметровите оператори, предизвиква спорове на много места.

Миналата година в България Комисията за защита на конкуренцията задължи шофьорите на "Юбер" да спазват правилата на таксиметровия транспорт и по този начин ефективно спря използването на приложението у нас.

Източник: БГНЕС