Владимир Путин и Александър Лукашенко
Владимир Путин и Александър Лукашенко / БТА
Европейската банка за възстановяване и развитие обяви днес незабавно спиране на достъпа до финансиране за Русия и Беларус на фона на инвазията в Украйна.

"Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) пристъпва към изпълнение на плановете си да изключи Руската федерация и Беларус от получаването на финансиране за проекти", се казва в изявление на кредитора. "Съветът на управителите на ЕБВР одобри предприемането на твърди действия срещу Руската федерация и Беларус след нахлуването в Украйна. Достъпът на Руската федерация и Беларус до ресурсите на банката ще бъде официално преустановен с незабавен ефект."

ЕБВР си запазва правото да преустанови или отмени всички по-нататъшни плащания за съществуващи инвестиционни проекти. Според запознат източник тези проекти възлизат на около 1,5 млрд. евро (1,7 млрд. долара) в двете държави.

Financial Times: Събитията в Украйна ознаменуват началото на икономическа деглобализация


Организацията, която многократно е осъждала нахлуването на Русия в Украйна, вече обяви миналия месец, че ще затвори офисите си в Москва и Минск.

"Тъжно е, че стигнахме до този момент след толкова много години на сътрудничество и дейност в двете страни", заяви президентът на ЕБВР Одил Рено-Басо. "Водената от Русия война срещу Украйна обаче не ни остави друг избор, освен да покажем осъждането си не само с думи. Необходими са и действия, така че двете страни да не се съмняват, че са подкопали ценностите, които са важни за нас като институция и за международната общност."

Миналата седмица ЕБВР прогнозира, че икономиките на Русия и Украйна ще се свият съответно с 10% и 20% през тази година, тъй като войната предизвиква "най-големия шок в доставките" от 50 години насам.

ЕС вероятно ще обсъди още тази седмица нови санкции срещу Русия

През март институцията представи пакет за "устойчивост" на стойност 2 милиарда евро в помощ на гражданите, компаниите и държавите, засегнати от войната в Украйна, включително тези, които приемат бежанци.

Базираният в Лондон кредитор - който инвестира заедно с частния сектор - не е предприемал нови инвестиционни проекти в Русия от 2014 г. насам, когато Москва нахлу и след това анексира Крим.