Файненшъл таймс
Файненшъл таймс / Guliver/Getty Images
Събитията в Украйна и реакцията на западните страни спрямо тях водят до началото на нов период на икономическа деглобализация, който ще се характеризира с поставяне на приоритет върху сферата на сигурността за сметка на търговията, пише в понеделник авторитетното британско издание Financial Times (FT).

Според главния икономист на американския инвестиционен фонд BNY Mellon Investment Management Шамик Дару, чиито думи цитира вестникът, новите търговски модели „ще се определят от завръщането на политиките на противопоставяне между великите сили и наличието на приятелски търговски блокове“. „Сегашната международна икономическа архитектура става все по-незначителна в сравнение с критичните въпроси на политическата икономия“, заявява той.

Ерик Нилсен, икономически съветник на италианската банка UniCredit, се съгласява с тази гледна точка. „Навлизаме в дълъг период на деглобализация“, посочва експертът и допълва, че този процес ще повиши цената на продуктите и услугите по целия свят. FT отбелязва, че влиянието на събитията в Украйна вече се усеща в морските превози, които са намалели от края на февруари.

Адам Пошен, президент на базирания във Вашингтон Институт за световна икономика Peterson, смята, че настоящата ситуация ще провокира появата на нови митнически бариери в различни региони по света. В същото време Джоана Чуа, ръководител на отдела по икономика на Азия в американската банка Citigroup, смята, че западните санкции срещу руските валутни резерви ще „насърчат процеса на дедоларизация“ на световната финансова система.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на „специална военна операция“ в Украйна. След това САЩ, ЕС, Великобритания, както и редица други държави наложиха мащабни санкции срещу Руската федерация.