Еврокомисар Московиси: Още има място за преговори между кредиторите и Гърция
Еврокомисар Московиси: Още има място за преговори между кредиторите и Гърция / снимка: БГНЕС

Ръководителят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще представи нови предложения за Гърция по-късно днес, обяви еврокомисарят по валутни и финансови въпроси Пиер Московиси пред френската радиостанция RTL.

Европейската комисия публикува последните предложения на кредиторите на Гърция

"Място за преговори между кредиторите и Гърция все още има", подчерта Московиси. Днес Юнкер ще даде пресконференция за ситуацията с Гърция в Брюксел. "Юнкер ще отбележи бъдещата посока на движение и аз се надявам, че всички ще следват пътя на компромиса", заяви еврокомисарят.

"Ние трябва да продължим да обсъждаме," настоя Московиси, като подчерта, че за изпълнителната власт на ЕС, "вратата винаги е отворена за преговори."

Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че прекъснатите преговори през уикенда между Гърция и нейните кредитори могат да се възобновят по всяко време.

"Преговорите бяха спрени по инициатива на гръцкото правителство", заяви Сапен по радиостанцията" Франс ентер" и подчерта, че те могат да бъдат възобновени по всяко време.

Според Сапен от резултата от дискусиите между Атина и международната "тройка" кредитори в крайна сметка ще зависи съдбата на Гърция в еврозоната.

Гръцките банки затварят за седмица

В Гърция е обявена банкова ваканция, а банкоматите пускат по 60 евро на ден, като това не важи за чужденците. Пред машините за теглене на пари се извиха опашки вчера, а централната банка обяви, че полага огромни усилия, за да смогне да ги зарежда.

До тези драматични решения се стига, след като международните кредитори на Гърция отказаха да продължат срока на спасителното финансово споразумение, изтичащо на 30 юни. Атина фактически прекъсна преговорите, като ги обвини, че искат да поставят Гърция на колене, и изненадващо обяви референдум на 5 юли, на който гръцкият народ трябва да се произнесе одобрява ли предложенията на кредиторите.

Западната преса: Ако гърците гласуват с "да" на референдума, това ще е политическа смърт за Ципрас

Правителството на премиера Алексис Ципрас посъветва гърците да гласуват с „Не", което още повече ядоса кредиторите, и те отказаха да продължат преговорите дори само до референдума, както Ципрас поиска.