Западната преса: Ако гърците гласуват с да на референдума, това ще е политическа смърт за Ципрас
Западната преса: Ако гърците гласуват с да на референдума, това ще е политическа смърт за Ципрас / снимка: БГНЕС

Премиерът Алексис Ципрас обяви снощи, че банките в Гърция от днес ще бъдат затворени в резултат на провалилите се преговори по дълга й с международните кредитори - ход, от който ще пострадат обикновените хора и който е сигнал за тревога във Вашингтон, Брюксел и Берлин, пише в. "Ню Йорк таймс".

Гръцката банкова система почти е изпаднала в неплатежоспособност, след като вложители панически изтеглиха милиарди евро през уикенда.

„Банкова ваканция” в Гърция, банкоматите с лимит до 60 евро на ден

Ципрас оправда затварянето на банките, спирането на работата на фондовата борса и налагането на капиталов контрол на нежеланието на гръцките кредитори да удължат изтичащата утре спасителна програма до другата неделя, когато гърците ще гласуват на референдум, допълни американското издание.

Излизането от еврозоната ще бъде безвъзвратно вечерта на 5 юли, ако гърците отхвърлят на референдума последното предложение на 18-те други страни, ползващи единната валута, пише в. "Фигаро".

Европейската комисия публикува последните предложения на кредиторите на Гърция

Този вот е по-скоро принципен, тъй като давността на всички предложения, които ЕС сложи на масата, ще изтече на 30 юни, както подчерта Кристин Лагард.

В Брюксел по-непесимистичните гласове се успокояват, че допитването до народа ще бъде глас за или против единната валута. Ципрас вбеси събеседниците си в преговорите, като призова сънародниците си да гласуват с категорично "не".

Но след една седмица на хаос, гърците може да кажат "да", което значи политическа смърт за премиера, а европейските столици да си отдъхнат с облекчение. Засега едно нещо е ясно - избирателят ще има последната дума, допълва "Фигаро".

Излизане на Гърция от еврозоната не е възможно, според австрийския финансов министър

Това не е просто референдум за предложенията на тройката кредитори на Гърция, а е и допитване дали Гърция ще остане в еврозоната, ЕС и дори част от Запада, пише "Файненшъл таймс".

На известната със своята неефективност гръцка администрация ще бъде трудно да организира референдум за по-малко от седмица, който на всичкото отгоре ще струва над 100 милиона евро в момент, когато касите са буквално празни.

Меркел държи ключа за решаването на гръцката криза, твърди Варуфакис

Гръцките избиратели са уплашени, отчаяни и ядосани. Това е рецепта за истинско бедствие. Гласуване с "да" ще бъде голямо поражение за Ципрас, който ще трябва да подаде оставка и да свика предсрочни избори или да потърси коалиционен партньор. Според британския вестник, опортюнистичното и недалновидно поведение на правителството в Атина е продиктувано от страх каква политическа цена би платило в случай, че отстъпи от дадените обещания на избирателите си.

Източник: БТА