Европейската комисия публикува последните предложения на кредиторите на Гърция
Европейската комисия публикува последните предложения на кредиторите на Гърция / снимка: БГНЕС

В интерес на прозрачността Европейската комисия публикува последните предложения на кредиторите на Гърция, които Атина отхвърли, предаде ТАСС.

„В интерес на прозрачността и за да бъде информиран гръцкият народ, Европейската комисия публикува последните предложения, съгласувани от трите институции (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд). Те вземат предвид предложенията на гръцките власти от 8, 14 и 25 юни 2015 г., а също и преговорите на политическо и техническо равнище през седмицата”, се посочва в съобщението на ЕК.

Еврокомисията се надява по този начин да информира населението на Гърция за истинското съдържание на предложенията си.

Предложенията на кредиторите съдържат три основни блока. Първо, мащабна данъчна реформа, включваща преразглеждането на системата на ДДС с повишаването на налога за редица категории стоки, увеличение на корпоративния данък, въвеждане на редица нови и повишаване на действащи сборове за хазната, сред които за предмети на разкоша и яхти, отмяна на данъчни облекчения, включително и на субсидии за фермерите при покупка на горива.

Вторият и най-проблематичния раздел е пенсионната реформа, която цели поетапно отпадане на сега действащата изключително сложна система, разрешаваща на различни категории граждани предсрочно пенсиониране, започвайки от 53-55 година. От 2022 г. тази система трябва да изчезне и единната възраст за пенсиониране за всички да бъде 67 години или 62 години при трудов стаж от 40 години. Трябва да се отбележи, че именно тези срокове действат и сега в Гърция, но малцина действително работят до 67 години, възползвайки се от многобройни пенсионни привилегии.

Третият ключов раздел от предложенията на кредиторите беше мащабна реформа на трудовия пазар, а също и на системата за определяне на заплатите в държавния сектор, като целта бе да се въведе единна система за заплащането на труда. Освен това кредиторите настояваха да се повиши ефективността на администрация, да се активизират усилията за борба с корупцията, укрепването на доходи и избягване на данъци, както и мерки срещу черния пазар на труда, се допълва в съобщението на ЕК.

Източник: БТА