ЕВН очаква загуби от излизането на клиенти на свободния пазар на ток
ЕВН очаква загуби от излизането на клиенти на свободния пазар на ток / БГНЕС, архив

От "ЕВН Електроснабдяване" очакват загуби от 6,5 млн. лева до 1 юли т.г. заради излизането на бизнес клиенти на ниско напрежение на свободния пазар на ток. Това коментира Гочо Чемширов, зам.-председател на Управителния съвет на дружеството.

Само за януари тези загуби за дружеството са близо половин милион лева, тъй като е предвиждано на свободния пазар да излязат 35% от бизнес клиентите, а реално към момента те са 44%, отбеляза той.

Причината за загуба на бизнес клиентите е високата регулирана цена, по която електроснабдителното дружество е принудено да купува тока от НЕК и да го продава на бизнеса. В момента НЕК продава на ЕВН тока по 115,5 лева за мегаватчас, а за бизнеса средната продажна цена от дружеството става 146,9 лева на мегаватчас, поради което тези клиенти излизат на свободния пазар, коментира Ирина Стефанова, началник отдел в компанията.

Сега ЕВН продава на населението по средна цена, определена от КЕВР, от 106 лева на мегаватчас.

Причина битовите клиенти да не сменят доставчика си не са административни пречки, а цената, която е кръстосано субсидирана от бизнеса и по-ниска от пазарните нива, заяви Стефанова. По думите й това е "спънка за либерализацията на пазара".