Енергийният министър успокои за цените на тока
Енергийният министър успокои за цените на тока / снимка: БГНЕС

В следващите 7-8 месеца ще продължи процесът на плащане на тока по действащите цени, определени от КЕВР, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Хората трябва да са спокойни, мислим за това как да бъде избегнат стресът за битовите потребители от либерализирането на електроенергийния пазар, добави тя.

Никой не трябва да се притеснява за шоково поскъпване на цената на електрическата енергия, ще има междинен период, в който българските потребители ще плащат сметките си при съществуващите условия, отбеляза Петкова. По думите й процесът на либерализация ще се случва бавно и с анализ на рисковете на всеки етап.

Набелязват уязвимите след либерализирането на пазара на ток и как да се защитят

Министърът отбеляза, че днес е създадена съвместна работна група от Европейската комисия и Министерството на енергетиката /МЕ/, която има задача да подпомогне процеса по "освобождаване" на електроенергийния пазар. Основен фокус ще бъде определянето на енергийно бедните потребители и разписването на механизми за тяхната защита при преминаването към пълна либерализация на пазара, посочи министърът. Докато това не бъде изяснено, няма да бъдат предприети никакви мерки, които да водят до стрес сред битовите потребители, добави тя.

Експерт от МЕ: Включването към друг доставчик на ток ще бъде напълно безплатно

Предвижда се критериите за енергийна бедност да бъдат определени до средата на 2016 година. Вероятно в работната група ще бъдат привлечени и представители на Министерството на труда и социалната политика, за да се стигне "до много балансиран модел, който да даде възможност за защита на действително уязвимите потребители", каза Петкова. Първото заседание на работната група ще бъде в средата на януари 2016 г., когато от ЕК трябва да представят практиките в други държави, а от МЕ - база данни за уязвимите потребители у нас.

Проф. Тасев: След либерализацията цената на тока ще се вдигне, после ще падне

Критериите за енергийна бедност ще влязат в сила, когато започне целият процес по пълна либерализация на електроенергийния пазар, отбеляза министърът. Искаме да изпреварим събитията, за да не се озовем в ситуация на свободен пазар, в която трябва да мислим за енергийно бедните, добави тя.

По думите на Петкова до март-април 2016 г. трябва да е готов окончателният доклад на Световната банка, в който се препоръчва най-удачен модел за пълна либерализация на българския електроенергиен пазар. След това предстоят законодателни промени, свързани с прилагането на избрания модел.

Източник: БТА