Енергетици предлагат мерки за намаляване на цените на парното и тока
Енергетици предлагат мерки за намаляване на цените на парното и тока / netinfo

Пакет от мерки за намаляване на цените на парното и тока са изготвили от „Клуба на енергетиците в България”. Предложенията са изпратени до президента, премиера и политическите партии, съобщиха от организацията.

Провеждането на компенсационни мероприятия за застопоряване на цените на топлото и тока предлага в програма Клубът на енергетиците в страната. В предложението, внесено при президента и премиера, фигурира и условието за населението да се гарантират и да не се повлияват от световната конюнктура, съобщи в Перник Димитър Димитров, член на Клуба и на Комисията по закона за териториално устройство към МРРРБ.

Енергетиците предвиждат в програмата пускане на трети и четвърти реактори на АЕЦ „Козлодуй” и възстановяване на добива в три уранови рудника.

България бе лидер в света по производство и технологии за добив на уран, а производството на електроенергия излизаше без пари на държавата, каза Димитров, като определи АЕЦ-а като „печатница на пари".

Компенсационните мерки на енергетиците предвиждат още напускане на фирмите, „обсебили” разпределителната ни система, одържавяването на ЕРП-тата, както и на топлофикациите и изграждането на атомни установки.