/ iStock/Getty Images
Очаква се производството на вино във Франция да падне с 12% през тази година, съобщи Министерството на земеделието, тъй като пролетните студове, последвани от летните горещи вълни, са нанесли сериозна вреда върху лозята в цялата страна.

Очаква се общото производство да достигне 43,4 милиона хектолитра (1,15 милиарда галона), което е по-малко от 49,4 милиона хектолитра миналата година. Това би било около 4% под средното производство през последните пет години, добави министерството.

Френското грозде узрява вече с две седмици по-рано

Големите брандове на Франция бяха засегнати от студените вълни миналата пролет, които убиха младите гроздови насаждения или забавиха растежа им, особено на запад. След това страната преживя серия от топлинни вълни, включително екстремния епизод в края на юли, когато температурите на места се повишиха до над 40 градуса по Целзий, изсушавайки лозята, по-специално на юг.

Европейски и американски изследователи определиха, че юли е най-горещият месец, регистриран по целия свят.

Министерството на земеделието заяви, че дъждовете в началото на август са успели да ограничат загубите в някои райони, макар градушките да са повредили няколко лозя в района на Божоле, известен с младите си вина, които всеки ноември запълват рафтовете по целия свят.
БГНЕС