Екоинвестиции на ТЕЦ-овете ще смекчат поскъпване на тока от 2013-а
Екоинвестиции на ТЕЦ-овете ще смекчат поскъпване на тока от 2013-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Цената на тока у нас може да скочи с 25% през 2013 г., ако Европейската комисия отхвърли националния план за инвестиции 2013-2020 година, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на правителството, на което е бил одобрен документът.

В плана са включени компаниите, заявили инвестиции в технологии, опазващи околната среда. Тези компании имат право на така наречената дерогация или отлагане на задължението им да купуват 100% квоти от емисиите въглероден двуокис, като в периода от 2013-та до 2020-та година те ще купуват само 30% от емисиите. През следващите 6 месеца България ще води преговори с Брюксел по този план и ако той бъде одобрен, увеличението на цената на тока ще бъде само 11%, уточни Трайчо Трайков.

От 2013 г. всички въглищни централи трябва да купуват всички емисии въглероден двуокис. Нашата страна засега заедно с Полша и Чехия от страните, които имат право да се възползват от дерогация, нашата страна до 30 септември ще внесе плана си да се възползва от тази дерогация, каза Трайков.

„Какво означава това – че през 2013 г. централите, които участват в плана, няма да купят сто процента от емисиите, които са им необходимите, а само 30 на сто. И постехенно ще се увеличава процентът, който ще купуват, като през 2020 ще тлябва да купуват всички емисии. Не всички централи са длъжна да участват. Ние сме се постарали да включим максимално големият брой", обясни министърът.

Според доклада на министерството към настоящия момент без планирани инвестиции са ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, ТЕЦ Бобовдол, ТЕЦ Сливен, Брикел и Захарни заводи.