ЕК зове Украйна да приема руското предложение за газа
ЕК зове Украйна да приема руското предложение за газа / netinfo

Европейският съюз призова Украйна да приеме предложението на Русия за удължаване на настоящата газова сделка с Киев с още три месеца.

Украинската държавна компания "Нафтогаз" поиска едногодишно удължаване на настоящия "зимен пакет", който беше договорен през октомври на фона на сражения между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната. Също така според сделката Киев трябва да заплаща предварително за доставките на руски газ.

Въпреки това обаче Русия заяви, че може да предложи удължаване само с три месеца.

Според говорителката на Европейската комисия Анна-Каиса Итконен предложението на Москва е "добро и е приветствано". "Комисията окуражава украинските власти и "Нафтогаз" да се възползва от тази възможност в най-голям мащаб", заяви тя в изявление.

Според Итконен тази оферта ще позволи на украинската компания да започне отново да пълни съоръженията си за съхранение и да "започне да се подготвя за следващия зимен сезон".

Към момента запасите на страната се изчисляват на около 7,7 млрд. куб. м. газ. Но според европейски представители доставките от Русия са необходими, за да може Киев да попълни запасите си до 20 млрд. куб. м. газ, за да може да осигури както своите собствени нужди, така и количеството транзитиращ газ за ЕС до следващата зима.

В средата на април се очаква преговорите между ЕС, Украйна и Русия да започнат отново.