ЕК вдигна забраната за износ на свинско месо от България
ЕК вдигна забраната за износ на свинско месо от България / netinfo

Постоянният комитет по въпросите на хранителната верига и здравеопазването на животните към Европейската комисия взе решение да бъде вдигната забраната за търговия със страни от Евросъюза и износ за трети страни на свинско месо от България. Това съобщи директорът на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев.

Така се дава възможност на предприятията, одобрени за търговия със страните от ЕС, да извършват търговия в ЕС и износ за трети страни със свинско месо и месни продукти с произход от България. Изключват се месото и продуктите от свине, отглеждани в дворове за собствена консумация.

Решението отменя наложените ограничения от 24 ноември 2006 г. на Европейската комисия, с които тя забрани търговията с живи свине и продукти от тях, които не са претърпели термична преработка, гарантираща обезвреждането на вируса на класическата чума по свинете. По-късно Еврокомисията удължи срока на прилагане на тази забрана до 31 юли 2008 г.

Експерти на Главна дирекция САНКО към Европейската комисия са установили след мисия у нас, завършила на 26 юни, че Националната ветеринарномедицинска служба е показала значителен напредък по отношение контрола на класическата чума по свинете. Системата за клинични прегледи и активен надзор работи добре и в случай на възникване на огнище, то би било открито незабавно. По отношение на надзора на болестта при дивите свине е констатирано, че системата също работи добре.