ЕК се отказа да регламентира размера на ръчния багаж в самолетите
ЕК се отказа да регламентира размера на ръчния багаж в самолетите / netinfo

Европейската комисия се оттегля от плановете си да се регламентира размерът на ръчния багаж, който пътниците могат да носят при пътувания със самолет, съобщи днес самата комисия.

През есента на 2006 година Европейската комисия бе посъветвана от експерти размерът на ръчния багаж при самолетни пътувания да бъде ограничен до 56смХ45смХ25 см. Обаче въвеждането на този единен размер, който трябваше се прилага от всички авиокомпании и в целия Европейски съюз, бе отложено, след като поръчани от Европейската комисия показаха и доказаха, че търсеният ефект никак не оправдава необходимите допълнителни разходи и неудобствата на пътниците, свързани с прилагането на мярката, пише БТА.

При това положение определянето на размера на носения ръчен багаж, както и разрешените на един пътник бройки ръчен багаж, ще се прави, както и досега, от отделните авиокопании.

За страните в Европейския съюз се запазва правото да налагат по-строги ограничения, ако това изисква обстановката в тях или ако се появи специфична терористична заплаха, заяви говорител на Европейската комисия.