Европейската комисия предлага да се забрани добавянето на захар в плодовите сокове в ЕС, предадоха Франс прес и ДПА.
В момента добавката на захар е разрешена до 150 г на литър в плодовите сокове и до 20 процента от общото тегло в плодовите нектари, отбелязва БТА.
При плодовите нектари да остане разрешено добавянето на захар или мед, предлага Комисията.
За пръв път ЕК предлага и да се включат доматите в списъка на плодовете, предназначени за производство на плодови сокове.
Доматите биологично са плодове, а не зеленчуци.
Според близки до ЕК източници, не се очаква противопоставяне от страните от ЕС, които трябва да одобрят предложението заедно с Европейския парламент.
Пазарът на плодовите сокове в ЕС е 10 процента от общата консумация на безалкохолни напитки.