ЕК ни отпуска още два месеца за столичния боклук
ЕК ни отпуска още два месеца за столичния боклук / снимка: Sofia Photo Agency
Вицепремиерът Миглена Плугчиева съобщи, че е успяла да предоговори крайния срок за решаването на проблема със софийския боклук и да го удължи с още два месеца от 30 септември на 30 ноември, за да може Брюксел да не ни наложи санкции.

ЕК ще предприеме съдебна процедура с глоби към България, ако и след 30-ти ноември въпросът със софийската смет няма решение, съобщи Плугчиева на пресконференция.

Плугчиева напомни, че нейният ангажимент пред ЕК е изпълнен, остава Столичната община да си свърши работата съвместно с екоминистерството. Тя отбеляза, че проблемът е наследен от управата на Софиянски, но и сегашният столичен кмет Бойко Борисов не е направил нищо по въпроса цели три години, а прехвърля задължението си на правителството.

Вицепремиерът Миглена Плугчиева бе категорична, че проблемът със столичните отпадъци се политизира недопустимо, включително предизборно.

„Щом от боклука ще се прави политика, тогава всички трябва да са наясно, че тогава и политиката ще стане боклук”, категорична бе Плугчиева.

Два са вариантите, които трябва да изберат общинарите съвместно с екипа на Министерството на околната среда и водите за трайното решаване на проблема с боклука. Единият е да се обяви европейски търг за концесии и на строителството на инсталациите, и на експлоатацията им, а другият е държавата да построи съоръжението с европейски пари, а след това да го даде на концесия, обясни вицепремиерът. Плугчиева обобщи изпълнението на препоръките в доклада на ЕК:

„По отношение на плана за действие знаете, че има един много стегнат график и мога да докладвам, че по програма ФАР в двете агенции – на МРРБ и на финансите, се работи изключително активно”.

От Фонд „Земеделие” се похвалиха, че ще подпомогнат 180 хиляди малки ферми за подготовка на проекти по програмата „Развитие на селските райони”.