Единна система за туристическа информация ще заработи догодина
Единна система за туристическа информация ще заработи догодина / снимка: БГНЕС
Единна система за туристическа информация ще заработи догодина
77838
Единна система за туристическа информация ще заработи догодина
  • Единна система за туристическа информация ще заработи догодина

Единната система за туристическа информация, която ще съдържа данни за всички туристически атракции и услуги, ще заработи през 2016-та година. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на правителството, на което беше одобрена Наредбата за организацията на системата.

Към момента е създаден и функционира Националният туристически регистър, който съдържа информация за регистрираните туроператори, местата за настаняване, заведенията около тях и лицата, които извършват дейност в тях.

Националният туристически регистър съдържа информация за правоспособните екскурзоводи, планински водачи и ски учители.

Това, което все още липсва, са данните за туристическите атракции у нас, обясни министър Ангелкова. Липсва информация в регистъра за това колко са на брой, на територията на коя община са, на кого са собственост, какви приходи реализират и дали изобщо реализират приходи, обясни министърът. Информация липсва и за достъпността до туристическите атракции, както и за цялостната им социализация.

Предстои системата да бъде надградена, като се даде възможност в реално време към нея да се подават данни за реализираните нощувки и пренощувалите българи и чужденци, като тя ще бъде свързана с регистрите на други институции.

За да заработи системата, са нужни промени в Закона за туризма, които вече се подготвят от министерството.