Джон Бъркоу: Имигрантите от Източна Европа са по-добри работници от британците
Джон Бъркоу: Имигрантите от Източна Европа са по-добри работници от британците / снимка: Gulliver/Getty Images

Председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу заяви, че имигрантите от Източна Европа са по-добри работници от британците, пише британският в. "Дейли телеграф". Според Бъркоу пристигането на хиляди работници от Източна Европа носи "големи предимства" на Великобритания, предаде БТА.

Той също така атакува британските критици на тенденциите в имиграцията за техния "войнствен и остър тон". Коментарите му повдигат въпроси за неговата политическа неутралност. Като председател на Камарата на общините от него се очаква да стои настрана от оживените политически дебати, отбелязва изданието.

Във Великобритания в момента министри и депутати обсъждат как страната да се подготви за предстоящото догодина премахване на имиграционните ограничения за българи и румънци. С коментарите, направени по време на посещение в Румъния миналата седмица, Бъркоу даде признаци, че подкрепя политиките, позволяващи на източноевропейците да идват и да работят във Великобритания, посочва вестникът.

От 2004 г. във Великобритания са пристигнали около 1 милион източноевропейци съгласно правилата за свободно движение в Европейския съюз.

В Букурещ Бъркоу се изказа за "важната вълна от имигранти", идващи във Великобритания през последните години, и похвали тяхната трудова етика. Той също така даде пресконференция, на която разкритикува британските медии за това, че поставят под въпрос имиграцията, и обвини някои журналисти, че правят "отрицателни и дискриминационни" репортажи по темата. Според него начинът, по който британските медии отразяват въпроса за имиграцията, не съвпада с позицията на Великобритания по темата, отбелязва "Дейли телеграф".