Държавата подкрепи финансово студентското кредитиране
Държавата подкрепи финансово студентското кредитиране / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Държавата подкрепи финансово студентското кредитиране
32152
Държавата подкрепи финансово студентското кредитиране
  • Държавата подкрепи финансово студентското кредитиране

От днес студентите у нас вече могат да се възползват от студентско кредитиране. Стартът на кампанията беше даден от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Студентските кредити са с държавна финансова подкрепа, като с тях се заплащат учебните таксите или се получава издръжка в случай на раждане или осиновяване на дете по време на обучението. Две са банките, които ги отпускат - ДСК ЕАД и „Райфайзен Банк България" ЕАД.

По думите на Игнатов със стартирането на студентското кредитиране се прави още една решителна крачка към осигуряването на равен достъп до образованието. Студентските кредити ще се отпускат в лева при годишен лихвен процент, който не може да надхвърля 7% и е фиксиран за целия период на кредита. Размерът на заема  за заплащане на учебните такси  е равен на броя на оставащите семестриални такси в даденото висше училище, обясни главният секретар на просветното ведомство Красимир Вълчев и допълни, че „максималната сума на кредита за издръжка е минималната работна заплата - 240 лева месечно".

Така ако имате едно дете, а все още се обучавате, то можете да кандидатствате за такава издръжка, като тя се превежда всеки месец по банков път. Кредитът, който покрива учебните такси, пък се изплаща директно на университета.

Студентите ще имат и пълен гратисен период без да плащат главницата и лихвата по кредита. Той обхваща целия период на обучението или докторантурата до изтичане на една година от първата дата за провеждане на държавен изпит, защита на дипломна работа или приключване на докторантурата.

Изплащането на кредита започва един месец след това, като погасяването му се прави на равни вноски в срок от 10 години. Всеки, който пожелае, може да го изплати предсрочно, без да заплаща такса за това. Има случаи обаче, в които той може да бъде и опростен. „При раждане или осиновяване на второ дете до пет години след началото на гратисния период и при физически рискове, свързани с трайна нетрудоспособност от над 70% или при смърт на кредитополучателя", обясни Вълчев.

От програмата за студентско кредитиране ще могат да се възползват студенти и докторанти, обучаващи се в България, които са български граждани или граждани на друга страна членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, както и Швейцария. Друго изискване е студентът да е на възраст до 35 години.