Държавата може да се намеси при определяне цената на газа
Държавата може да се намеси при определяне цената на газа / netinfo

Министерството на икономиката и енергетиката може да се намеси при определянето на цената на природния газ от 1 януари, каза министър Петър Димитров след среща с председателя на Източната комисия на германската икономика Клаус Манголд. В края на миналата седмица от „Булгаргаз” прогнозираха, че при сегашните котировки на петрола, от януари горивото трябва да поскъпне с над 33 процента.

Петър Димитров е поискал справка за цените, по които България ще плаща на доставчика на природен газ "Газпром" от 1 януари 2008 г. Попитан дали България би могла да се откаже отново от дивидента си от печалбата на "Булгаргаз", министърът каза, че това е въпрос, който подлежи на обсъждане.

Държавата взе решение да се откаже от дивидента си в газовата компания за последното тримесечие на 2007 г. с цел да ограничи поскъпването на синьото гориво от 1 октомври.

На срещата си с представители на германския бизнес министър Петър Димитров е обсъдил хода на важните енергийни проекти в страната ни. Големите германски компании са препотвърдили категоричния си интерес към АЕЦ "Белене", към новата енергийна мощност на базата на въглища от "Марица Изток", към газопреносните