Държавата дава 600 000 лева за селищата без цифров телевизионен сигнал
Държавата дава 600 000 лева за селищата без цифров телевизионен сигнал / снимка: БГНЕС
Държавата дава 600 000 лева за селищата без цифров телевизионен сигнал
69056
Държавата дава 600 000 лева за селищата без цифров телевизионен сигнал
  • Държавата дава 600 000 лева за селищата без цифров телевизионен сигнал

Кабинетът отпуска 600 000 лева за осигуряване на ефирна телевизия за около 1800 души. Толкова са хората, които останаха без достъп до телевизия след като на 30 септември бе спряно аналоговото излъчване. Парите са осигурени от средствата, които бяха спестени при раздаването на декодери на социално слабите граждани.

На около 1800 души, които са извън покритието на цифровия ефирен сигнал, ще бъде осигурен достъп до телевизия. За целта Министерски съвет е предвидил 600 000 лева, които ще бъдат разпределени между кметовете на 84-те общини, в които се намират близо 400 слабо населени места без цифров сигнал каза  ресорният заместник-министър Георги Тодоров. Какви точно ще са мерките, за да се осигури възможност на всички българи да гледат телевизия към този момент не е ясно. По думите на зам.-министър Тодоров мерките ще преценят органите на местното самоуправление от гледна точка на това, че трябва да спазват принципа за технологична неутралност - такъв, какъвто е спазван по отношение на разпространението на декодерите, и спазване на принципите за изразходване на публични ресурси. На въпрос кога се очаква да се реши проблемът на хората, които нямат достъп до цифров сигнал, Тодоров препрати към местните власти.

Според зам.-министър Георги Тодоров постановлението на Министерски съвет вече се изпълнява и всичко оттук нататък зависи от общините.