ДСБ искат да се преразгледа договорът с „Газпром”
ДСБ искат да се преразгледа договорът с „Газпром” / netinfo

ДСБ поискаха незабавно преразглеждане на договора на страната ни с „Газпром" заради повишените цени на газа и дълговете на топлофикациите към „Булгаргаз".

Според тъмносините е необходимо в договора с „Газпром” да бъде върната клаузата, според която компанията е продавала на префернциални цени една трета от количеството заради транзитния пренос на природен газ през територията ни за южните ни съседки. Тази клауза по думите на депутата от ДСБ Иван Иванов е трябвало да остане в сила до 2011 година, но правителството я е променило така, че от 1 януари 2007 година до 1 януари 2009 година цената на газа да нарасне с 40 на сто.

От партията смятат, че правителството трябва да си ходи незабавно, защото не може да се справи с проблема. Тъмносините се обявиха за стратегия за битовото газоснабдяване, при която част от средствата от еврофондовете да бъдат насочени в тази посока. Демократи за силна България ще поискат извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика, на която ресорният министър Петър Димитров да запознае депутатите с мерките, които кабинетът ще предприеме за разрешаване на кризата.