„Изборът на Иван Искров за втори мандат начело на БНБ бе голяма грешка". Това каза за предаването „Здравей, България" по Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му още през 2009 година, заради плановете за влизане на България в Еврозоната, се е търсила личност, която говори добре английски, разбира от икономика и финанси и се ползва с авторитет в Европа.

„Г-н Искров не отговаряше на нито едно от тези условия и според мен беше една от големите грешки на 2009-2010 година, че той получи втори мандат", не скри Дянков. Според него подкрепата за този мандат Искров я е получил в парламента, а не в правителството: „Той беше избран с всички гласове на ДПС, голяма част от БСП, значителна част от ГЕРБ".

По думите на Дянков Искров не се е справял с работата си дори преди 2009 година, когато икономически времена са били добри.

Запитан дали Иван Искров е заслужавал заплата от 45 000 лева, каквато се смята, че е взимал, Дянков подчерта, че не я е заслужавал. Не е и редно да се крие колко точно е, а въпросът е бил повдиган още през 2010 година.

Що се отнася до преизбирането на подуправителите, бившият финансов министър коментира: „Поне един от тези подуправители е удобен на тези в парламента, които не искат да се разкрие цялата истина за КТБ. Там има истина, която не е само от миналата година, а от няколко години, от няколко правителства. Всички тези тежки спестявания и борба за финансова дисциплина от 2009 година насам са заради немарливостта на Иван Искров".

По думите му сметката тепърва ще се плаща: „Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкия и средния бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати, това продължава и до днес".

Относно кабинета и коалиционните партньори, бившият финансов министър коментира, че това е много трудна коалиция - не само за Бойко Борисов, но и за хората от ГЕРБ, но изборите са го продиктували.

Източник: Novanews.bg