Доминик Строс- Кан пое Международния валутен фонд
Доминик Строс- Кан пое Международния валутен фонд / Снимка: IMF

Бившият финансов министър на Франция Доминик Строс-Кан днес поема от испанеца Родриго Рато поста управляващ директор на Международния валутен фонд под натиска нововъзникващи пазарни икономики като Китай да получат по-силно присъствие в международната финансова институция, предаде БТА като цитира агенция Ройтерс.

Доминик Строс-Кан, прие поста, като обеща, че ще продължи реформите във Фонда, чийто модел продължава да бъде отражение на глобалния икономически ред след Втората световна война, при който САЩ и Европа имат доминиращи позиции.При избирането си на поста управляващи директор на МВФ на 28 септември Строс-Кан припомни, че "основните цели на МВФ си остават същите и няма смисъл да бъдат променяни".

Организацията е призвана да съдейства за растеж на икономиките на държавите членки, увеличаване на заетостта и развитие на търговията, осигурявайки стабилност на финансовата система, заяви Строс-Кан.Строс-Кан каза, че разходите на МВФ трябва да се ограничат, за да може организацията да се справи с кризата, която преживява. Доминик Строс-Кан бе неуспешен кандидат за претендент на социалистите за президентския пост на изборите през 2006 година във Франция.

Той бе изместен категорично от Сеголен Роаял. Строс-Кан, който е на 58 години, винаги е пледирал за "реален социализъм". Неговата амбиция бе да направи левицата "ефективна във времето на глобализацията", без при все това да се примирява в "установения ред". "Става дума, често казваше бившият министър на икономиката в правителството на Лионел Жоспен, да се изправим пред реалността, за да я променим".Роден на 25 април 1949 година, професор но икономика и бизнес адвокат, този полиглот има елегантна и безгрижна външности тя често му е струвала етикета "дилетант", който обаче неговите близки категорично отхвърлят. В края на президентската кампания Строс-Кан се очерта като евентуален премиер при победа на Сеголен Роял, която бе заложила на него да привлече гласоподавателите от центъра.

Лидерът на центристката партия Демократично движение Франсоа Байру също,наред с други политици, го бе посочил като вероятен господар на Матиньон. Домоник Строс-Кан е бил министър в правителствата на Етид Кресон, Пиер Береговоа и Лиопел Жоспен. Харизматична личност, с много контакти и добър педагог, той черпи от преподавателското си минало, за да обяснява сложни концепции. Ползващ се с добра подкрепа на общественото мнение, бившият министър, като че ли временно загърби президентските си амбиции, като се ангажира пред управителите на Фонда да изкара петгодишния си мандат.