Теменужка Петкова
Теменужка Петкова / БГНЕС
Докъде стигна идеята за индивидуални договори между абонати и Топлофикация?
97434
Докъде стигна идеята за индивидуални договори между абонати и Топлофикация?
  • Докъде стигна идеята за индивидуални договори между абонати и Топлофикация?
Не може да се въведат индивидуални договори между абонатите и "Топлофикация София". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на Дарик. Въвеждането на индивидуални договори е една от идеите, които ще се обсъждат от работна група в Министерство на енергетиката по повод промяна на формулата за сградна инсталация.

Може ли да се докаже дали сметката за парно е надписана?
 
Повод да се създаде работна група стана решението на Върховния административен съд за отмяна на формулата за сградна инсталация. Министър Петкова изрази мнение по една от обсъжданите идеи: „Анализите до момента показват, че индивидуални договори с всеки от потребителите няма как да има“.
 
Емил Георгиев от Федерацията на потребителите в България е категоричен, че трябва да се въведат индивидуални договори с "Топлофикация София" или топлинния счетоводител, който отчита изразходваната енергия. Според него клиентите трябва да имат възможност да избират топлинния си счетоводител.

Ще можем ли да сключваме индивидуални договори с топлофикация?
 
„Ние настояваме на всяка цена да се монтира втори топломер, който да бъде на изхода на абонатната станция, за да могат хората да бъдат насяно с това каква топлинна енергия влиза в сградата. В момента това е ясно само на "Топлофикация София". Някои хора не ползват парно, а само сградна инсталация. Тоест енергията, която се начислява на сградна инсталация, да не бъде повече от 15% като загуби, които се оформят там“, допълни Емил Георгиев от Федерация на потребителите в България.
 
Министерството на енергетиката обжалва решението на тричленен състав на Върховния административен съд за формулата за сградна инсталация. Очаква се петчленен състав на ВАС да се произнесе по казуса.