Договориха техническа помощ за модернизация на жп линии
Договориха техническа помощ за модернизация на жп линии / снимка: Министерство на транспорта

Два договора за техническа помощ за модернизация на трансевропейската жп мрежа бяха подписани в Министерството на транспорта. Подписите си под тях сложиха заместник транспортният министър Весела Господинова и Йохан Шмидер, представител на фирмата POYRY INFRA GmbH, Германия, която е изпълнител и по двете споразумения.

Първият е за железопътната линия София-Драгоман, като срокът за изпълнение изтича на 21 февруари 2010 година. Стойността на този договор е 1,478 млн. лева без ДДС. Другият договор е за жп. линията София-Перник-Радомир, която трябва да бъде изградена също до 21 април 2010 г. Стойността на техническата помощ е 1,789 хиляди лв. без ДДС.

Финансирането ще бъде осигурено със средства по Кохезионния фонд - 85 процента, а средствата от бюджета ще са в размер на 15 процента.

Крайният резултат ще бъде определяне на необходимите инвестиции и създаване на база за изготвяне на проектната документация за провеждане на тръжни процедури за следващите фази по изпълнението на проектите: „Модернизация на железопътна линия София - Драгоман" и „Модернизация на железопътна линия София - Перник - Радомир".

Задължението на изпълнителя и по двата договора обхваща изготвяне на цялостна концепция за модернизация/реконструкция, въз основа на необходимите бизнес, икономически, финансови, технически и експлоатационни анализи. Освен това той трябва да разработи бизнес план за развитие на инфраструктурата в частта на посочените железопътни линии, стимулиращ повишаването на дългосрочното търсене на железопътни транспортни услуги. Изпълнителят е задължен и да изготви детайлна програма за модернизация и стратегия за етапност на проекта за изграждане, като база за провеждане на следваща процедура по ЗОП за избор на изпълнител. Изпълнителят трябва и да направи подбор на необходимите мерки за защита на околната среда.