Договарят техническа помощ с общини за сектор „Води и отпадъци” до дни
Договарят техническа помощ с общини за сектор „Води и отпадъци” до дни / netinfo

До края на ноември вероятно ще бъдат подписани първите договори с общини за техническа помощ в сектори „Води и отпадъци". Това заяви Васил Маргаритов – директор на дирекция "Кохезионна политика" в МОСВ. Като основни фактори за неодобрените проекти, той посочи непълнота на предоставяните проектни предложения и недопустимост на населените места и дейности.

198 проектни предложения за „техническа помощ за води и отпадъци" са одобрени от 250 подадени, в рамките на четвъртия приоритет от Оперативна програма „Околна среда”. Това каза още Маргаритов. По думите му се очаква да стартират нови процедури по трети приоритет, който касае биологичното разнообразие. „Това е приоритетна ос с най-малък процент на финансиране – едва шест цяло и няколко десети процента от общия ресурс на оперативната програма”, каза Маргаритов. 

Маргаритов допълни, че всички несъответствия и възможности за облекчаване на процедурата ще бъдат направени. Целта на приоритетната ос е да опазване, поддържане и където е необходимо възстановяване на ценни местообитания и видове, включително и такива, предмет на опазване от националната екологична мрежа.

Финансирането по тази процедура е над 13 млн лв. общият размер на средствата в сектора, предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, заедно с националното съфинансиране, е над 103 млн евро. Общият бюджет на оперативна програма „Околна среда 2007-2013" е в размер на 1.8 млрд. евро.