ДКЕВР ще направи проверка заради сигналите за завишени сметки за парно
ДКЕВР ще направи проверка заради сигналите за завишени сметки за парно / netinfo

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще направи проверка на „Топлофикация–София” във връзка с жалбите на граждани за масово завишаване сметките за парно. Това съобщи председателят на енергийния регулатор Константин Шушулов.

Според сигнали на граждани, постъпили във Федерацията за защита на потребителите, сметките за парно отопление на хора, които са се отказали от услугата, са завишени. Такива жалби обаче не са постъпвали в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, обясни председателят й Константин Шушулов.

Сгради, в които са се отказали близо 50 процента или повече от 50 на сто, там се завишават изключително много сметките. В случай че повече от 50 на сто от хората в една сграда са се отказали от парно, по закон „Топлофикация–София” е длъжна да ги предупреди за по-високите цени и влошеното качество на услугата. „Вероятно са ги предупредили”, каза Шушулов и допълни: Ако не се ги предупредили, трябва да ги предупредят. Значи това е нарушението, че не са ги предупредили, че става изключително скъпо отоплението при тези обстоятелство.”

Ще проверим случаите, откъде идват тези сигнали във Федерацията за защита на потребителите. Ако има нарушения на наредбите, ще санкционираме нарушителите, каза председателят на ДКЕВР.