Дипломата на Калина Илиева е фалшива, потвърдиха от Германия
Дипломата на Калина Илиева е фалшива, потвърдиха от Германия / Sofia Photo Agency
Министърът на земеделието Мирослав Найденов пред Александра Гинева
50736
Министърът на земеделието Мирослав Найденов пред Александра Гинева
  • Министърът на земеделието Мирослав Найденов пред Александра Гинева

Бившият директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева няма диплома за завършено висше образование в Германия. Според властите в Германия Илиева е била записана като студентка във Висшия институт по техника и икономика в Берлин, но никога не е посещавала лекции.

От висшето училище в Германия потвърждават, че дипломата й за висше образование е фалшива. Това става известно от официалния отговор от прокуратурата в Германия на запитване на българското държавно обвинение.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира пред Дарик: „Тя беше в специалния отдел за контакти с ОЛАФ, работеше при най-високото ниво на достъп. Когато управителният съвет на фонд "Земеделие" я е избрал за шеф на фонд "Земеделие" никой не е допускал към онзи момент, че може да има контакти на такова ниво и да бъде допусната в тази работна група с фалшиви документи. Още повече, че в деловодството на Държавен фонд "Земеделие" стоеше нейната легализирана българска диплома. Никой никога не е виждал, и ако не беше журналистическото разследване, сигурно нямаше да види тази фалшива немска диплома. Това е въпрос от компетенциите на българската прокуратура и надявам се, че след като имат резултатите и от немска страна, прокуратурата ще може да внесе обвинителния акт за това, че тя се опита и измами системата".

Запитването беше отправено преди осем месеца, когато оригиналът на дипломата на Илиева не беше открит. След получаване на отговора от Германия в Софийската районна прокуратура ще преценяват дали съдебната поръчка е изпълнена изцяло или ще се изпращат нови искания за информация до Германия.