Димитров: АЕЦ „Белене” ще ускори и други големи проекти с наше участие
Димитров: АЕЦ „Белене” ще ускори и други големи проекти с наше участие / netinfo

Старирането на АЕЦ “Белене” ще ускори и развитието на другите големи индустриални проекти с българско участие – това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, след като беше направена първата копка на централата. Според Димитров до края на годината ще стартира и строителството на петролопровода Бургас–Александруполис.

„България започва изключително експанзивна политика, която ще ни върне в голямата игра на пазара на енергия в Европейския съюз” – така министър Петър Димитров коментира официалния старт на проекта за строителството на АЕЦ „Белене”. Според разчетите му страната ни е понесла загуба от непроизведена електрическа енергия на стойност около 10 млрд. евро от 1990 година насам, когато е спряна реализацията на „Белене”.

Димитров обясни, че експлоатацията на атомната централа ще ни осигури достатъчно ток във времето, когато бъдат затворени и пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй” и свършат въглищата в Маришкия басейн. Само за миналата година държавата е похарчила 70 млн. лв. за внос на ядрено гориво и около 3 млрд. лв. за внос на петрол, съобщи още Димитров.

По думите му гаранцията, че България ще успее да построи АЕЦ „Белене” е сериозното руско участие в лицето на изпълнителя „Атомстройекспорт”. Руска компания за първи път строи реактор от трето поколение в страна членка на Европейския съюз и залогът е голям, коментира енергийният министър.