Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху актуализацията на бюджета
Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху актуализацията на бюджета / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Премиерът Пламен Орешарски за актуализацията на бюджета
65948
Премиерът Пламен Орешарски за актуализацията на бюджета
Бойко Борисов за вота си срещу актуализацията на бюджета
Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху актуализацията на бюджета
  • Премиерът Пламен Орешарски за актуализацията на бюджета
  • Бойко Борисов за вота си срещу актуализацията на бюджета
  • Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху актуализацията на бюджета

Парламентът отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета. Със 130 гласа „за" от БСП, ДПС и Атака, народните представители потвърдиха новия вариант на бюджета, но предупредиха, че възможността от рецесия остава реална. Самият премиер Пламен Орешарски също не я отхвърли, но се оплете в отговора си дали няма да се наложи нова актуализация на бюджета до края на годината. Първоначално Орешарски заяви, че се „надява" да не се стигне до ново пренаписване на бюджета, но минути след това „втвърди" позицията си и пое ангажимент да няма нова актуализация до края на годината.

Без сериозен дебат по същината на бюджета, но с политически тълкувания на това що е то президентско вето и какъв е смисълът му, пленарната зала потвърди новите текстове в Бюджет 2013 г.

Социалният министър Хасан Адемов обясни, че терминът „вето" означава „забранявам" на латински. „Скривайки се зад забраната, волно или неволно е направен опит за делегитимация на правителството чрез ново отваряне на дискусията за парламентарната подкрепа. Остава впечатлението, че без да сме научили уроците от историята, превръщаме небезизвестната сентенция „Власт власт възпира" във „Власт опозиция подпира".

Още в началото на пленарното заседание председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че формулировката „частично вето" не може да съществува по отношение на закона за бюджета и дори я нарече „правен абсурд". „Ако отменяте приходната част, разбира се, че отменяте целия бюджет", каза той. А квалификацията на приходите от ДДС като бюджетни разходи определи като „фискален абсурд".

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова сподели пред колегите си, че подкрепя ветото на президента и аргументите му за връщането на закона за повторно разглеждане. „Аз ви призовавам да подкрепим призива на председателя Станишев „Орешарски, върши си работата!", обърна се депутатката към залата по време на дебата.

След като отхвърлянето на президентското вето вече бе факт, премиерът Орешарски изказа удовлетворението си. Ще има ли нова актуализация на бюджета до края на годината? „Не съм съвсем сигурен, иска ми се да е така. Ще направим всичко възможно да няма нова актуализация", каза министър-председателят. И после направи уточнението: „Не очаквам друга актуализация, няма да се наложи".

С актуализацията се развързват ръцете на управляващите да теглят нови заеми, като сумата може и да е различна от досега коментирания 1 млрд. лева. Орешарски бе категоричен, че в края на годината дългът няма да надвишава 14,6 млрд. лева.