Александър Сабанов
Александър Сабанов / Dariknews.bg, архив
Депутатите не приеха промените в закона за контрола на търговията с горива
96791
Депутатите не приеха промените в закона за контрола на търговията с горива
  • Депутатите не приеха промените в закона за контрола на търговията с горива
Новите законодателни промени, свързани с контрола на търговията с горива, срещнаха съпротивата на депутати от различни политически сили. В крайна сметка измененията не бяха приети на първо четене в парламентарната комисия по икономика. 
 
Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев отново изтъкна необходимостта от такъв закон, който да ограничи сивата икономика в сектора. Отправи и критики към работата на Агенция „Митници”.

Петролните компании искат проверка на работата на акцизната система
 
Валентин Златев: „Целият контрол върху акцизите, Министерство на финансите си закри отдела за акцизна политика преди години и я възложи на Агенция „Митници”. Тоест тя планира колко трябва да бъдат акцизните постъпления в бюджета, вие ги гласувате в закона, тя ги събира и тя се контролира как ги събира. А всичкото това нещо става единствено и само на основание на системата БАЦИС – българската политизирана, централизирана система или каквото и да е. Тази система, смея да твърдя отговорно, от самото начало е направена така, че тя да не функционира. И тя не функционира”.

Агенция „Митници" не приема упреците на петролните компании
 
Подкрепа на закона изрази и Емил Димитров от Обединени патриоти. Резерви към проекта пък демонстрира неговият колега от същата парламентарна група Александър Сабанов. Дискусията премина без изказвания на представители на ГЕРБ.
 
Драгомир Стойнев от БСП настоя да се състави работна група, която да прецизира промените в закона и разкритикува действията на Министерство на финансите: „Ние от опозицията не вярваме на г-н Горанов, защото неговото бездействие относно системата БАЦИС бе показателно и по време на вота за недоверие, когато той уж на устно разпореждане бил предприел някакви действия. Факт е, че нищо не е предприел и тази система може би продължава да се манипулира”.
 
Министерство на финансите също не подкрепят проекта за промени в новия закон за контрол на търговията с горива, стана ясно по време на заседанието.