Депото за преработка на строителни материали „Враждебна” трупа печалба
Депото за преработка на строителни материали „Враждебна” трупа печалба / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

150 000 лева печалба има за няколко седмици депото за преработка на строителни материали във Враждебна, това каза столичният кмет Бойко Борисов. По думите му 100% от преработения материал отива за строителство на пътища. Столичният кмет допълни, че цялото оборудване на депо „Враждебна" е собственост на общинската фирма „Софинвест".

Преработка на 100 процента от твърдия битов отпадък на столицата осигуряват машините в депо „Враждебна”. Инсталацията е изцяло мобилна и е в състояние да обслужва и рециклиращи дейности на произволен участък от депото, както и да извършва дейност на произволен градски обект.

„Пръстта, която остава като последна фракция, се връща за рекултивация на самото сметище, така че имаме абсолютно затворен цикъл, нов път дотук”, коментира столичният кмет.

„Печалбата на депото се дължи на простата причина, че един кубически метър от тази маса продаваме за 10 лв. 100 процента от преработения отпадък отива за строителство на пътища. Това, което се произвежда, пазарът го изкупува изцяло. Така че не просто го правим, но и печелим”, каза Бойко Борисов.

Борисов допълни, че в момента се работи и по проект за реновиране на Южния парк и Борисовата градина, като това трябва да се случи на пролет. На въпрос как смята да вземе Борисовата градина той отговори: „Като си вземем правителството, ще си вземем и Борисовата градина, защото видели ли сте Станишев да се грижи за нея. Трябва да сложа табели: Това е на Станишев, затова е мръсно, не се чисти. Общината нямаме право да отидем да го изчистим”.