Дават уроци по хотелиерство и търговия по ОП Развитие на човешките ресурси
Дават уроци по хотелиерство и търговия по ОП Развитие на човешките ресурси / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Над 20 000 българи от 194 предприятия ще бъдат обучавани по схемата „Квалификационни услуги и обучение на заети лица” по оперативната програма Развитие на човешките ресурси. От началото на май започва реализацията на проектите, които ще бъдат финансирани общо с 23 милиона лева, стана ясно по време на днешното представяне на резултатите от първата процедура по оперативната програма.

По проектите ще бъдат обучавани младежи и лица в предпенсионна възраст от браншовете строителство, хотелиерство, услуги за населението, търговия. Около 14 милиона лева ще бъдат осигурени от Европейския социален фонд, а останалите средства – като национално съфинансиране. Контролът по изразходване на средствата ще бъде постоянен, обясни заместник изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стилиянова. Преди всяко плащане ще се извършва цялостна проверка на извършените разходи както по документи, така и чрез проверка на място, за да се види дали това, което е отразено във финансово-счетоводните документи, съответства на реално извършения разход. Ще имат право да анкетират обучаващите се, да проверяват счетоводната документация, касаеща проекта на работодателя, обясни Стилянова.

От средата на април започва набирането на проекти по още 3 схеми за квалификация на безработни, на младежи и на кадри за браншовете с недостиг на работна ръка.