Данък „лихва” остава, засега
Данък „лихва” остава, засега / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Данък „лихва” остава, засега
66505
Данък „лихва” остава, засега
  • Данък „лихва” остава, засега

Отпадането на данък „лихва” не се разглежда от правителството на този етап. Това заяви в „Седмицата” на Дарик премиерът Пламен Орешарски, като се аргументира, че с отказа от един приход, какъвто е този данък, трябва да се откажем и от определени разходи.

По думите на Орешарски „ако коланът е къс, колкото и да го отпускаме - пак ще ни стяга”, като тази метафора се отнася не само за следващата година, а и за следващите поне десет години за страната ни.

Министър-председателят потвърди, че приоритетите в политиката на правителството през есента ще бъдат подобряването на бизнес климата и „в рамките на възможното” една по-активна социална политика. От изпълнението на бюджета до края на годината ще зависят „коледните бонуси”, допълни Орешарски, като отговори на въпрос дали може да се очакват коледни бонуси за администрацията и за пенсионерите.

Премиерът отклони и въпроса за увеличаване на минималната работна заплата. До есента кабинетът „едва ли ще стигне до темата с АЕЦ „Белене”, смята още Орешарски.