Ципрас призна, че предложенията към кредиторите са далеч от обещания на СИРИЗА
Ципрас призна, че предложенията към кредиторите са далеч от обещания на СИРИЗА / снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас защити направените от правителството му предложения на кредиторите на Гърция, като същевременно призна, че те съдържат тежки мерки и са далеч от предизборните обещания на крайнолевите управляващи, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Гръцкият парламент одобри предложенията към кредиторите

Ципрас призна, че е допуснал грешки в почти шестте месеца, откакто дойде на власт, но увери, че е направил "всичко по човешките сили".

В реч пред депутатите той заяви, че те са изправени пред високоотговорен избор и носят "националния дълг да запазят народа жив", призовавайки ги да одобрят пакета от реформи и финансиране, предложен от Атина на кредиторите от ЕС и МВФ.

Ципрас предупреди, че трудностите далеч няма да изчезнат дори ако през уикенда се стигне до споразумение.

"Отсега нататък сме пред миниран терен, пълен с капани, не го крия. Признавам, че програмата за реформи е тежка", каза премиерът.

Предложението на Гърция към кредиторите обаче съдържа предимства, подчерта той.

"Ще имаме финансиране за три години" вместо предлаганите в края на юни от кредиторите пет месеца, "инвестиционен план и за пръв път водим сериозен дебат по преструктурирането на дълга", изтъкна Ципрас.

Кредиторите на Гърция приемат положително новото й предложение

След приключването на водените в момента дебати се очаква гръцките депутати да решат дали да упълномощят правителството да води преговори с кредиторите на страната въз основа на това предложение.

Възможно е Алексис Ципрас да загуби подкрепата на някои депутати от своето парламентарно мнозинство, но може да разчита на поне част от гласовете на основните опозиционни партии, отбелязва АФП.

На референдума на 5 юли гърците не са дали на правителството мандат да скъса с Европейския съюз, заяви Ципрас, цитиран от ТАСС.

Премиерът заяви, че в края на юни "на Гърция бе поставен ултиматум (за сключване на споразумение), който включваше само мерки за строги икономии без перспективи (за икономическо развитие)". По думите на Ципрас консервативните кръгове в Европа се стремят да се отърват от крайнолявото правителство на Гърция. Той оцени даденото на референдума "не" като даден от гърците мандат за подсилване позициите на Гърция на преговорите с кредиторите.

Източник: БТА