Чакъров: До пролетта на 2009 ще се изградят 50 пречиствателни станции
Чакъров: До пролетта на 2009 ще се изградят 50 пречиствателни станции / снимка: Sofia Photo Agency

Министерството на околната среда и водите организира стартирането на строежа на 50 нови пречиствателни станции най-късно до април–май 2009 г. Това е съобщил министър Джевдет Чакъров при първата копка за строителството на пречиствателна станция в Смолян, съобщиха от ведомството.

Поели сме много сериозен ангажимент пред ЕС – до 2010 г. да изградим пречиствателни станции в населени места с над 10 000 жители и при добра организация и от страна на общините, и от страна на строителите, и от страна на МОСВ той може да бъде изпълнен, е казал министърът.

Той е съобщил, че в изпълнение на този ангажимент трябва да бъдат изградени 50 нови пречиствателни станции в такива населени места, а други 37 трябва да бъдат реконструирани и модернизирани.

Джевдет Чакъров е подчертал, че екоминистерството е създало необходимата организация е и припомнил, че миналата седмица е била обявена нова процедура за набиране на проекти за строителство на пречиствателни станции в населени места с над 10 000 жители. За усвояване по нея са предвидени 510 млн. лева.

Очакваме до 15 декември, когато приключва набирането на проектите много сериозна активност от общините и от кметовете, е казал министър Чакъров.

Ако общините не подготвят проекти със съответната документация, ако не организират обществените поръчки за избор на строител, няма как да бъде изпълнен този сериозен ангажимент, е допълнил министърът.