България ще иска от ЕК ограничаване на данъчния кредит за возила
България ще иска от ЕК ограничаване на данъчния кредит за возила / БГНЕС

България ще поиска изключение от правилата за облагане с ДДС по отношение на пътните превозни средства, а указанието на НАП за прилагането на т.нар. данък "уикенд" ще бъде допълнено с нови пояснения, е станало ясно на среща в Министерството на финансите. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

В срещата са участвали председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, министърът на финансите Владислав Горанов, изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, експерти.
В искането за дерогация до ЕК ще се предложи да се ограничи правото за приспадане на данъчен кредит до 50 процента за пътни превозни средства, по аналог на договорените изключения от Великобритания, Естония, Латвия, Полша и Румъния. Това ще облекчи счетоводното отчитане и данъчното планиране при ползването им за лична употреба. В близките седмици предстоят допълнителни консултации за определянето на точния обхват на исканата дерогация.

Горанов: Данък "уикенд" важи всеки ден

На срещата са били коментирани очакванията на бизнеса и на НАП по отношение на декларирането на ДДС, като е било споделено общото виждане, че този данък е дължим винаги, когато става дума за лична употреба на служебни активи, но механизмите на отчетност могат да бъдат облекчени и улеснени.

В разговора е било постигнато съгласие с бъдещи промени в данъчното законодателство да бъде уреден въпросът за облагането на фирмените разходи в случаите на предоставяне на служебно имущество за лична употреба на служителите. Общо е било становището, че това може да стане с облагане на разходите на фирмите, а не на доходите на физическите лица, което едновременно ще отговори на фискалните очаквания на държавата и няма да е допълнително затруднение за бизнеса.

Бизнесът с редица предложения за данък “уикенд”

На срещата е било отново посочено, че ползването на данъчен кредит за придобитите стоки може да бъде отложено за срок до 12 месеца, като в това време компаниите могат да прецизират съотношението служебна или лична употреба на активите си и не се налага да начисляват ДДС за личното им ползване. От НАП са поели ангажимент да въведат вътрешни правила, които да гарантират обективността при извършването на проверки и ревизии в контекста на контрола при личната употреба на служебно имущество.