Горанов: Данък уикенд важи всеки ден
Горанов: Данък уикенд важи всеки ден / снимка: БГНЕС
Горанов: Данък "уикенд" важи всеки ден
83339
Горанов: Данък "уикенд" важи всеки ден
  • Горанов: Данък "уикенд" важи всеки ден

До края на януари НАП ще изготви методология за изчисляване на данък „уикенд". Това обяви изпълнителният директор на приходната агенция Бойко Атанасов.

Той увери, че бизнесът няма да усети по никакъв начин тежест или по-различно отношение от страна на НАП. Атанасов беше категоричен, че от агенцията искат ясни правила и дефиниции за прилагане на закона.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че данъкът не трябва да се казва „уикенд", а данък, който важи целогодишно. Той допълни, че не е справедливо да се злоупотребява, като някои не го плащат, докато всички други български граждани го внасят в пълен размер.

Депутатите решиха: Без данък "градинка" и "уикенд"

Регистрираните по закона за добавената стойност могат да приспадат данъчен кредит върху придобитите активи, за да упражняват икономическа дейност. Когато обаче се изкушат зад това да скрият използването на къщи, вили, хотели и леки автомобили, се нарушава справедливостта в обществото. Това обясни министърът на финансите Владислав Горанов за така наречения данък „уикенд".

"Не е справедливо и коректно да се допуска злоупотреба с ДДС и тези, които са регистрирани по ДДС, да могат да избягват неговото плащане, а всички други хора да са принудени да го плащат в пълен размер. Това е историята за данъка, който беше наречен "уикенд", но аз ще побързам да кажа, че това е данък, който важи само за събота и неделя. Така че забравете за уикенда, важи целогодишно", каза той.

Горанов отговори на Кънев, няма да подаде оставка

Изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов заяви, че до края на януари ще бъде изготвена методология, по която да се изчислява данък "уикенд". "Бизнесът по никакъв начин няма да усети тежест или някакво друго отношение от страна на НАП. Това, което ние искаме, е да има ясни правила и дефиниции, за да може ние да прилагаме закона такъв, какъвто е смисълът му и поемам ангажимент до края на януари да излезем с ясна методология и указания за принципите, които ще прилагаме в ревизионните производства за прилагането на тези разпоредби", каза той.

Финансовият министър коментира още, че който иска да ползва фирмени активи да каже колко иска да ги използва, а ако не желае - да си плаща данъците.