България платила на Русия част от дълга си за Бургас - Александруполис
България платила на Русия част от дълга си за Бургас - Александруполис / снимка: БГНЕС, архив

България погаси задълженията си пред „Транснефт” заради отказа от изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис, пишат руските медии. В сметките на компанията са постъпили 4,7 млн. евро, пише електронното издание www.rtkorr.com. От „Транснефт” обаче заявиха, че българската страна има още задължения. Няколко седмици по-рано България заяви, че няма намерение да плати нищо, припомня Агенция „Фокус”.

В сряда министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко съобщи, че България си е изплатила задълженията за Бургас - Александруполис и че „Транснефт” си е получил парите. „Ние нямахме проблеми да гарантираме доставките на нефт за нефтопровода”, каза Шматко. „Те заплатиха парите, които бяха длъжни да платят”, заяви той, посочва  Интерфакс.

Шматко се въздържа да говори от перспективите за „реанимация” на проекта. „Транснефт” в момента са доволни, че все пак успяха да се договорят с българските си колеги и дискусиите по проекта преминаха „в цивилизована форма”. „В рамките на съществуващата практика като партньори, които имат междуправителствено споразумение, ние ще анализираме ситуацията”, каза Шматко.
Министърът отбеляза, че излизането на България от проекта никак не е повлияло на енергийната ситуация. „Ние нямаме проблем да осигурим транспортна инфраструктура за доставка на нефт”, заяви Шматко.

Прессекретарят на „Транснефт” Игор Демин потвърди, че компанията си е получила парите от българска страна. Той поясни, че „Транснефт” е извършила всички необходими плащания по-рано за проекта, затова и задълженията са към компанията. Той добави, че българската страна е платила само 4,7 млн. евро, което не включва плащане за оперирането с чужди активи, както и лихви за просрочени задължения.
Дългът на България по проекта в началото на годината възлиза на 7,3 млн. евро, според Демин.

На 27 декември 2011 г. в Русе премиерът Бойко Борисов отхвърли искането на руския енергиен министър Сергей Шматко България да погаси разходите по проекта Бургас - Александруполис, след като се отказа от участие. „Трансефт”се явява изпълнител от руска страна в проекта за строежа на петролопровода Бургас - Александруполис и е финансирала българския дял на участие в проекта.