България има осигурено финансиране от 45 млн. евро за газовата връзка със Сърбия
България има осигурено финансиране от 45 млн. евро за газовата връзка със Сърбия / БГНЕС, архив

България има осигурено финансиране от 45 млн. евро по изграждането на интерконектора със Сърбия, който ще влезе в експлоатация до 2020 г. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Тя подписа меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия със сръбския си колега Александър Антич.

„Бих искала да благодаря на моя колега за конструктивния диалог между нашите две страни затова днес този меморандум, който е изключително важен, да бъде факт", заяви Петкова.

По думите ѝ това показва волята на двете страни за реализирането на този проект. Тя уточни, че газовите връзки България-Сърбия и България-Гърция са ключови проекти.

„Те са важни за целия регион на Югоизточна Европа. До края на 2020 г. интерконекторът ще бъде въведен в експлоатация. За радост имаме осигурено финансиране от 45 млн. евро по ОП „Конкурентоспособност". Това, което остава да бъде стартирано, е втората фаза по строителството на проекта. Параметрите, които сме очертали, са края на 2020 г.", каза още Теменужка Петкова.

С меморандума България и Сърбия се споразумяха да положат максимални усилия да започнат изграждането на връзката най-късно до май 2019 г., така че до края на 2020 г. тя да влезе в експлоатация.

Газовата връзка с Румъния бе открита през ноември

Подписването на меморандума е продължение на сключеното на 14 декември 2012 г. споразумение между двете държави за строителството на газовата връзка.

Изпълнението на първата фаза по проекта на българския участък приключи на 31 декември 2015 г. с финансиране от ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 година".

За втората му фаза е предвидено финансиране по процедура за директно предоставяне на средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 година".

Сърбия очаква финансиране за интерконектора с България по оперативна програма през 2018 година, стана ясно от думите на ресорния министър на западната ни съседка. По думите му проектът трябва да бъде приключен през 2020 г.

Газовата връзка с Гърция ще бъде готова догодина

Той посочи, че интерконекторът Гърция-България също има отношение и за развитието на този между България и Сърбия. „Ще имаме нови източници за доставка на газ от южния газов коридор и предстоящия терминал за втечнен газ в Александруполис", каза още Александър Антич.