България е получила 98% от парите от европейските програми
България е получила 98% от парите от европейските програми / БГНЕС, архив

Общият размер на разплатените средства по оперативните програми възлиза на 10,8 млрд. евро или 98 на сто от разполагаемия от България бюджет. Това съобщи в парламента вицепремиерът Томислав Дончев.

Той отговори на въпрос на народния представител Слави Бинев за критиките на Европейската сметна палата към България във връзка с лошо усвояване на европейски средства и неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки и на Иван Пенков Иванов относно визията за програмен период 2014-2020 г. на оперативните програми на ЕС в България.

Нетната финансова позиция или разликата между внесените и получените пари от ЕС е 5 млрд. евро в наша полза, уточни той. Към момента сме заявили за възстановяване към ЕК 7,7 млрд. евро, продължаваме да изпращаме фактури и се надявам през следващите месеци те да бъдат възстановени. Отличният резултат е 100% плащане, резултат над 95-96% би следвало се възприема като много добър, каза Дончев.

Наблюдаваме положителното въздействие от еврофондовете върху всеки макроикономически индикатор - инвестиции, икономическа активното и безработицата, допълни той.

Необходимо е да се подобри ефектът от всяка инвестиция. Добрият инвеститор трябва да напасне инвестицията на правилното място и в правилния момент, каза Дончев.

Той посочи, че е важно парите от държавния бюджет да се харчат по същия добър начин, както и тези от еврофондовете, защото и в двата случая става дума за публични пари. Трябва да се мисли и за времето след 2020 г., когато България няма да загуби европейското финансиране, но то ще бъде редуцирано, каза още Дончев пред депутатите.

Източник: БТА