БСП ще предложи данък лихва да падне до 8% догодина
БСП ще предложи данък лихва да падне до 8% догодина / снимка: БГНЕС
БСП ще предложи данък лихва да падне до 8% догодина
67454
БСП ще предложи данък лихва да падне до 8% догодина
  • БСП ще предложи данък лихва да падне до 8% догодина

От 10 на 8 процента да бъде намален данък „лихва" от следващата година, предлага БСП. Идеята на социалистите ще бъде внесена между двете четения на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Управляващите предвиждат всяка година поетапно да бъде намаляван данъкът върху доходите от лихви по депозитите, така че той да отпадне в края на мандата.

Данък "лихва" бе въведен от 1 януари тази година от правителството на ГЕРБ. В началото на мандата на сегашния кабинет БСП бяха категорични, че ще настояват за премахването му. След като похвалиха проектобюджета за следващата година, социалистите признаха, че имат и някои резерви, сред които е и данък „лихва".

Между първо и второ четене на Закона за данъците върху доходите на физическите лица депутати от БСП ще внесат предложение през 2014 година данък „лихва" да бъде намален с два процента, а в 3-годишната прогнозна рамка занапред да бъде заложено също такова намаление с 2 на сто на година, докато накрая на мандата този данък се нулира, каза народната представителка от левицата Корнелия Нинова.

Тя допълни, че разбират аргумента на правителство - от данъка се събират около 90 млн. лева на година и бюджетът не може да се лиши от тези приходи. Въпреки това обаче социалистите не отстъпват от намерението си данък „лихва" да бъде преосмислен.