/ БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов инспектира реновирани инфраструктурни обекти в Сливен, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът е посетил новото кръговото кръстовище на ул. "Розова долина" в града, за което правителството отпусна над 2 322 000 лв. без ДДС. Кметът на Сливен Стефан Радев е заявил, че 400 000 лева са спестени от обществената поръчка за кръстовището. "За първи път някой кмет да спести от ремонти. Останалите пари ще ви ги оставим за детска градина", е заявил Бойко Борисов, цитиран в съобщението. Градоначалникът на Сливен е подчертал, че без силни финанси няма как да има силни общини.
 

Ремонт на стария път, който води от Нова Загора, през Стара Загора до Черноморието. Работи се усилено и през почивните дни.

Публикувахте от Бойко Борисов в Неделя, 2 юни 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов е видял и санираните жилищни блокове в кв."Сините камъни", където има санирани 51 апартамента по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради през изминалата година. "Сега почнаха всички да искат санирането. Когато БСП и ДПС говореха против санирането, вие мълчахте. Сега видяха, че има 3 млрд. лева излишък. Управлява се от добри стопани, затова държавата има излишък", е подчертал премиерът Борисов.
 

В Сливен посетих множество обекти, които се обновяват. Запознах се с ремонта на обновена детска градина в града. В областта по оперативни програми са сключени общо 18 договора на стойност 46 млн. лв. Със средствата, освен обновяване на градската среда, се финансира също модернизацията на 9 училища и детски градини, в които се образоват близо 2300 деца, и 5 социални обекта, които ще осигурят грижи в процеса на деинституционализация за 265 лица. Кръговото на „Розова градина“ е изградено със средства от правителството-почти 3 милиона лева и е много важно за града. В града по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са завършени 18 от одобрените за участие в програмата 51 блокове. Още 14 са в етап на строителство. За останалите са обявени обществени поръчки. В квартал "Република" е изграден чисто нов пробив на улицата, за който правителството отпусна 1,6 милиона лева. С близо 2 млн. 200 хил. лв. е обновено поречието на р. „Асеновска“. В града се обновява и зала „Асеновец", която не е била ремонтирана от построяването й през 70-те години.

Публикувахте от Бойко Борисов в Неделя, 2 юни 2019 г.
Кметът също е потвърдил, че в града продължава да има голям интерес към програмата за саниране на сгради. "Всички се надяват да продължи програмата, за да се включат повече, никога не е правена такава голяма инвестиция", е допълнил още градоначалникът на Сливен. Санирането продължава и в момента и по друга сграда в квартала, където живеят 230 души. В община Сливен са завършени 18 от одобрените за участие в програмата 51 сгради.

Ангажиментът за увеличение на учителските заплати ще продължи, обеща премиерът

Премиерът Борисов е видял и обновеният парк по поречието на река Асеновска по ул."Раковски" - "Антим 1" - ул. "Димитър Пехливанов", за чийто пробив правителството отпусна 1,6 млн. лева. С предоставеното от Оперативна програма "Региони в растеж" финансиране в размер на 2,2 млн. лв. са обновени 38 000 кв.м обществени пространства по двата бряга на р.Асеновска и в жк "Република" в Сливен, които в продължение на години са били изоставени и дори опасни. Изградени са площадка детски велосипеди, велосипедни и пешеходни алеи и алея за бягане.

Обособени са площадки за деца на различна възраст и с различни видове съоръжения, спортни площадки, фонтани. Монтирани са арки, беседки и перголи. Има ново осветление и видеонаблюдение. Районът е озеленен. Обособени са нови паркоместа.

Министър-председателят Борисов е бил информиран и за ремонта на зала "Асеновец" в града, за който Министерският съвет даде 1,4 млн. лева. Сградата не е обновявана от построяването й през 70-те години. "Над 40 000 деца, които никога не са ходили на училище, ги вкарахме в класните стаи. Тази програма работи много добре", е заявил министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в ремонтираната детска градина в Сливен.
 

В Котел е изградена нова пречиствателна станция за питейни води. Чрез нея ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи. Стойността на проекта е близо 3 млн. лв.

Публикувахте от Бойко Борисов в Неделя, 2 юни 2019 г.
Учебното заведение се обновява с 1,1 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж". В нея има 140 деца и една група за деца със специални потребности. "Обмисляме да направим и безплатна храна за детските градини", е допълнил още премиерът Борисов пред учителите в детското учебно заведение. От ръководството на детската градина са коментирали, че заведението не е ремонтирано от 30 години. Те са изразили задоволството си пред премиера от обновяването на сградата.