Близкият изток остава без вода
Близкият изток остава без вода / снимка: Reuters

Обширни сухи части в Близкия изток през последното десетилетие губят сладководните си резерви. Това става тревожно бързо, установява проучване на основата на данни на НАСА, получени от сателити. Резултатите бяха публикувани във вторник, съобщава АФП.

За седем години след 2003 г. в части от Турция, Сирия, Ирак и Иран, които са разположени в поречията на Тигър и Ефрат, са изчезнали 144 кубически километра сладка вода. Толкова вода, но крайно солена, има в Мъртво море.

Една пета от загубите са резултат от загуби на почвена влага заради сушата през 2007 г. Също такава част от загубите се обяснява с изпарението на водата от повърхностните водни басейни. Но по-голямата част - 60%, се дължи на понижаване на равнището на подпочвените води заради изпомпването им.

"Това е достатъчно количество, за да задоволим нуждите на милиони хора всяка година", разкрива Джей Фамилиети, хидролог в Университета в Ървайн, Калифорния, основен автор на изследването.

Това са резултатите от първите хидрологически проучвания на западния регион на Тигър и Ефрат. Когато намалява сладката вода на повърхността, властите се обръщат към естествените подземни запаси, за да се справят с нуждите.

"Близкият изток не разполага с много водни ресурси и това е един от световните райони, който ще получава по-малко валежи заради климатичните промени", разкрива още Джей Фамилиети.